Coremans 16 bewerkt_LR_resize
Coremans 01 bewerkt_LR
t.b.v. Vion- Goodfarmingstar website
Reportage bij Costi BV. Ruud Coremans te Fijnaart
Fotograaf:Van Assendelft Fotografie

Ruud Coremans

Ruud Coremans heeft een varkensboerderij in West-Brabant. De varkenshouder voert zijn varkens reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Sinds november 2016 doet hij mee met Good Farming Star.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'Nederlands varkensvlees met gegarandeerde kwaliteit'

 

“Ik vind het belangrijk dat je weet wat je eet. Dat vinden veel Nederlanders. Voor mij is dat de belangrijkste reden om mee te doen aan Good Farming Star. Ik lever kwaliteit en ik vind het goed dat je dat in de winkel terug kan zien.

Sinds november 2016 doe ik mee. Daarvoor hebben we de varkens in de stal meer ruimte gegeven. Ook hebben we strokokers en kettingen met daaraan houten blokken opgehangen zodat de varkens kunnen spelen. In de stal bij de zeugen zijn jutezakken neergelegd om te nestelen. Die extra aandacht doet de varkens goed. Ze zijn gezond en ze groeien goed.

Naast dierenwelzijn, vind ik duurzaamheid belangrijk. We gebruiken groene stroom. De warmte uit de mest wordt opgevangen met een warmtepomp en gebruikt om de stal te verwarmen. Er is zo geen gas meer nodig. Bovendien is de geur van de mest minder omdat deze wordt gekoeld.

Ook is ons voer heel duurzaam. De varkens krijgen een brij met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld aardappelschillen. Onze varkens leveren dus niet alleen vlees, maar zijn ook onderdeel van een kringloop. De aardappeltelers hier in de buurt gebruiken varkensmest om hun aardappelen te laten groeien. Deze gaan vervolgens naar de fabriek. De schillen die daar overblijven, zijn voer voor onze varkens.

Ik laat graag zien dat je varkens op een duurzame manier kunt houden. Daar ben ik trots op.”