Berkvens 12 bewerkt_LR
Berkvens 03 bewerkt_LR_boer klein
Berkvens 10 bewerkt_LR

Marcel en Miriam Berkvens

Marcel Berkvens en zijn vrouw Miriam hebben een varkensboerderij en -fokkerij in Noord-Brabant. Sinds de lente van 2016 doen zij mee met Good Farming Star. Berkvens produceert en verkoopt ook zijn eigen varkenspaté. Op zijn bedrijf werken jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'Het is belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt'

 

“Wij werken met veel passie en trots met onze biggen en varkens. Maar uiteindelijk verlaten de dieren ons bedrijf. Ik vind het belangrijk dat onze varkens niet verdwijnen in de grote massa. Daarom doen we mee met Good Farming Star. Dat vlees ligt met het één ster Beter Leven keurmerk in de supermarkt en zo is ons vlees herkenbaar.

Meedoen met Good Farming Star was voor ons een logische stap. De varkens hadden het hier al goed. Wel hebben we extra speeltjes opgehangen en voor de biggen en zeugen wat meer ruimte gecreëerd. We zien dat de zeugen nadat ze biggetjes hebben gekregen wat rustiger zijn. Daardoor kunnen de biggen beter melk drinken bij de moeder.

Wij zijn ook zelf op allerlei manieren bezig om ons vlees herkenbaar te verkopen. Zo hebben we samen met food-ontwerpers een varkenspaté ontwikkeld. Die paté maken we zelf en verkopen we via PatéCafé, een project waarmee we laten zien dat we ook de minder gangbare delen van het varken benutten voor lekkere vleesproducten. Daarop krijgen we hele positieve reacties.

Op ons bedrijf vangen we jongeren op die om de één of andere reden tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Zij werken met veel plezier met de varkens en ze vertellen het verhaal verder. Op verschillende manieren dragen we ons steentje bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaam werken hoort daar ook bij. Zo gebruiken we groene stroom, wordt er vanuit onze mest groen gas gemaakt en hebben we ons dak beschikbaar gesteld voor een zonnepanelenproject uit de buurt.’’