van den Berg (Ravenstein) 11 bewerkt_LR_resize
van den Berg (Ravenstein) 06 bewerkt_LR
van den Berg (Ravenstein) 12 bewerkt_LR

Frank en Anja van den Berg

Frank en Anja van den Berg hebben een varkensbedrijf met zeugen en vleesvarkens in Noord-Brabant. Ze zijn het bedrijf in 2010 begonnen, en sloten zich in 2016 aan bij Good Farming Star.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'Ik ben me bewuster van de alledaagse dingen'

 

“Je hebt een droom en je probeert die na te streven. Voor mij was dat een varkensbedrijf. In 2010 konden we dit bedrijf overnemen. Van huis uit heb ik geen agrarische achtergrond, maar ik wist altijd dat dit mijn ding was.

In februari 2016 hebben we besloten om mee te doen aan Good Farming Star. Als varkenshouder probeer je het zo goed mogelijk te doen. De consument vraagt om een beter leven voor de varkens en daar staan wij zelf ook helemaal achter.

Sinds we meedoen met Good Farming Star hebben onze varkens extra ruimte, meer daglicht in de stal en speeltjes. Een van de mooiste voorbeelden vind ik de jute zakken in het kraamhok. Als de zeugen nesteldrang krijgen, gaan ze met de jute zakken in de weer om een nest te bouwen. Je ziet dat ze daar rustiger van worden. Dat is prachtig om te zien.

Ik heb een blog op varkens.nl en zet ook regelmatig berichtjes op Facebook. Daar krijg ik veel reacties en vragen op. We willen ook graag dingen samen doen met mensen. Zo wil ik graag zonnepanelen bij ons op de schuur leggen, ook voor mensen uit de buurt die zelf geen ruimte hebben op hun dak.

Al met al loop ik nu anders in de stal dan een paar jaar geleden. Ik ben me bewuster geworden van de alledaagse dingen. Wat is nu echt goed voor de dieren? Daar denk ik steeds vaker over na.”